Bibliotekstjuven

För närvarande följer jag SVT serie Bibliotekstjuven . Jag minns när verklighetens bibliotekstjuv avslöjades 2003. Då hade jag precis skrivit färdigt min B-uppsats i litteraturvetenskap. Jag skrev om folksagan Prins Hatt .Gamla böcker och sökandet efter information kändes nära och angeläget. Just KB hade jag ingen närmare kontakt med böckerna jag letade efter fanns på annat håll.

Jag minns också att det faktiskt var en bok som var försvunnen jag beställde upp den första upplagan av Hyltén-Cavallius och så fanns den inte. En viss förvåning och frustration över att böcker bara kunde försvinna kände jag då.

Biblotekstjuven är intressant också ur andra aspekter. Vad får till exempel en hängiven forskare att börja stjäla och sälja ut vårt kulturarv? Hur tar vi vara på de människor som finns inom humaniora forskningen? Hur känns det att komma från enkla förhållanden och försöka slå sig fram i en miljö som är så anrik och prestigefylld samtidigt som det finns oerhört få som tjänar pengar och kan försörja sig?

På Sveriges radio finns också den verkliga historien att lyssna på

En kommentar till “Bibliotekstjuven”

  1. Ann Beskow skriver:

    Håller med, det finns många olika intressanta tankar som växer fram efter att ha sett Bibliotekstjuven.

Lämna en kommentar