Nostalgi, omläsning

Jag har mycket böcker från när jag var liten liggande.  För några dagar sedan hittade jag denna och läste om.

Det går inte att hitta mycket information om boken i dagsläget. Vill minnas att den var ganska omskriven när den kom. Den är utgiven av bokförlaget En bok för alla . Jag har alltid tyckt att historien har en speciell känsla. Blandningen mellan saga, myt och litteratur känns tilltalande. Är lite osäker jag vill minnas att berättelsen bygger på en myt som författaren spunnit vidare på. Här har myten fått extra tyngd och författaren har givit djup åt karaktärerna.

Boken känns också tysk-mellaneuropeiskt jag tänker tysk sen-gothik när jag läser den. Den språkliga kontexten minns jag att den intresserade mig som liten. Vad är egentligen högtyska och vad är lågtyska? Finns det någon bok med trollformler som heter Koraktor?

Handlingen utspelar sig någonstans på landsbygden i en mellaneuropa. Tiggarpojken Krabat tar anställning  som mjölnarlärling i en kvarn. Med tiden visar det sig att anställningen också innebär att han har blivit elev i en svart skola. Här får han lära sig trolla och skaffa sig makt över andra människor, men till ett högt pris visar det sig.  Det här tycker jag är intressant trollkarlskolor finns i några olika tappningar i barn och ungdomslitteraturen. I Harry Potters värld finns inga större risker med trolleriet i sig. I Ursula K. Le Guin Övärlden finns det också risker och ett pris att betala för den som trollar för mycket eller använder sig av trolleriet på fel sätt.

Sammanfattningsvis en trevlig omläsning funderar lite på om boken kan tyckas svårtillgänglig med en så tydlig mellaneuropeisk kontext som jag tror många läsare inte är vana vid. Samtidigt tror jag att de övernaturliga inslagen kan väcka intresse.

2 kommentarer till “Nostalgi, omläsning”

  1. DSLR-A850 skriver:

    Tack för vettiga kritik. Me & min granne var bara förbereder sig för att göra en del forskning om detta. Vi fick en ta en bok från vårt lokala bibliotek men jag tror att jag lärde mig mer av det här inlägget. Jag är mycket glad över att se så bra information som delas fritt ute.

  2. Sara skriver:

    Vad kul att du hade glädje av mitt inlägg :)

Lämna en kommentar