Tala är silver tiga är guld

Det finns en etikett regel prata inte om religion och politik.  I Jamie Olivers Amerika som vi såg på TV var det tydligt. Programmet handlade förvisso om mat, men det var tydligt Jamie träffade och besökte både fattiga och rika och det var tydligt de rika vill inte prata om politik, religion och lågkonjunktur.  Jag är uppväxt i en intellektuelle socialdemokratisk familj, men jag har också släkt med andra politiska värderingar.

Det konstiga är att etikettregeln bara berör den som har vänstersympatier.  De som är borgliga får visst prata politik det blir politik först när det blir vänster.  För husfridens skull tillämpar jag den här regeln ibland inte vill jag bråka med mina släktingar.

Just nu undrar jag om den här etikett regeln fått fäste i den offentliga debatten att en del anser att det är obehagligt och osmakligt att diskutera ur ett vänster perspektiv.  På Emelie blogg har jag till och med hittat kommentarer om att hennes sanna berättelse om hennes mamma skulle vara politiskt inkorrekt.  Jag kan inte förstå, att det skulle vara inkorrekt och fel att visa hur alliansens politik drabbar utsatta grupper i samhället.

Jag funderar på det är det inte ett viktigt demokratiproblem att diskussioner blir inkorrekta och etikettsmässigt fel? För inte är det väl egentligen bra för demokratin?

En kommentar till “Tala är silver tiga är guld”

  1. Ann Beskow skriver:

    Bra inlägg! Jag har upplevt det precis likadant under hela mitt liv. Bortgerliga/konservativa värderingar tycks vara normen och anses därmed neutral, medan vänstervärderingar uppfattas som politik och oförskämdheter!

Lämna en kommentar