Nyttan av att ha konstnärer som småföretagare

Igår på SVT kulturnyheter. Pratade de om att fler och fler bildkonstnärer startar eget och att det är något regeringen verkar för. De intervjuar några konstnärer som säger att de flesta känner att de måste starta eget, men att det knappast gör deras liv bättre på något sådant. Någon av dem säger att det går pluss minus noll.

I slutet av reportaget Intervjuar de också Lena Adelsson-Liljeroth. De frågar hur hon tror att konstnärerna ska kunna tjäna på att bli småföretagare. Hon säger något om att konstnärerna måste bli bättre på juridik och marknadsföring.

Det är lätt att förstå att staten och regeringen gillar den här sortens företag. För de flesta konstnärer innebär de att de kommer få ta alla smällar och att nästan inga trygghetssystem fungerar, att konstnären står någon som helst ersättning om försäljningen av konst inte fungerar. För att få ersättningar och hjälp måste man i de flesta fall lägga ner, kanske också med stora förluster och skatteskulder som följd och utan att kunna fortsätta med den lilla försäljning som kanske ändå finns. Jag kan tänka mig att många konstnärer hamnar i ett läge där man både förlorar på att lägga ner och att ha kvar.

Det finns många fördelar för regeringen men få fördelar för konstnärerna. Jag tror att jag förstår precis vad tanken är med att uppmuntra konstnärer till att starta eget är. Det gör mig fruktansvärt upprörd att regeringen vill att så många som möjligt ska stå utan trygghetssystem och att de är så dåligt insatta i vad det innebär att arbeta som bildkonstnär.

2 kommentarer till “Nyttan av att ha konstnärer som smÃ¥företagare”

  1. Ilar Björn skriver:

    Det finns snart ingen respekt kvar för någon form av konst.

    Allt som sticker ut och inte passar in i det kapitalistiska tänket har inget reellt värde, det verkar vara den gemene åsikten.

    Man blir ju alldeles trött i själen.

  2. Sara skriver:

    Jo visst är det så. Jag tror ju att hon också menar att bara kommersiellt gångbar konst har ett existensberättigande. Jag tänker mig att det ideala för dem är antingen väldigt framgångsrika konstnärer och hötorgskonstnärer båda framgångsrika på sitt sätt och kommersiellt gångbara :( Men trist skulle det ju vara ingen bredd och ännu mindre mångfald än idag.

Lämna en kommentar