Filmfestivaler

Igår pratade jag med min syster i telefon. Hon går en del på filmfestivaler och ser mycket film. Själv har jag bara varit på Stockholmsfilmfestival. Jag tror det var 1997 eller möjligen 1998. Jag minns i alla fall att jag bodde i min första 1:a på 18 kvm i Solhaga (ett område som nästan ingen vet var det ligger).

Jag minns inte riktigt hur många filmer jag såg men det var två som fastnade i minnet. Den ena var Cube och den andra var en film som hette High Art. Eftersom jag då var helt övertygad om att High Art skulle gå upp på svenska biografer så la jag inte titeln på minnet. Dessvärre har jag ibland dåligt minne vad det gäller titlar.

Det är väldigt irriterande att minnas intriger och en vackert foto, men inte komma ihåg titeln, skådespelarnas namn eller regissören. Cube blev senare ganska välkänd vad jag förstår har den en viss kultstatus. Själv är jag väldigt förtjust i den Kafka liknande intrigen. Trots att den inte gick upp på svenska biografer är det inga problem att få tag i den på DVD.

Igår kom jag att tänka på High Art igen och bestämde mig för att luska reda på vad filmen egentligen hette. Jag visste att en av skådespelarna hade spelat en roll i high School filmen the Breakfast club. Utifrån den informationen var det inte så svårt att hitta filmen. För att få tag i filmen måste man beställa den från Amazon den finns varken på Ginza eller CDON. Däremot finns hela filmen på Youtube. I det här fallet har jag inte dåligt samveta för att jag sett om den där (den går ju inte att få tag i).

Filmen var precis som jag minns den. Den har en speciell atmosfär och är en vacker och lite vemodig film. Titeln har jag lite svårt för. Den känns nästan lite ironisk vilket inte alls passar ihop med känslan i filmen.

I dagsläget förstår jag inte riktigt varför jag trodde att den skulle gå upp på svenska biografer. Tyvärr är det nog många som tycker att den är alldeles för smal och en del ser det nog mer som en film som bara angår en homosexuell publik.

2 kommentarer till “Filmfestivaler”

  1. Nina skriver:

    Breakfast club gick på tv för inte så länge sen. Den har gått att få tag i förr tror jag.. har ett svagt minne av att jag funderade på att köpa den ett tag och att jag hittade den på nätet..

  2. Sara skriver:

    Jo Breakfast Club lär nog inte vara några större problem att få tag i. High Art däremot är nog lite för smal.

    Fast det är en tankvärd film som borde kunna intressera fler.

Lämna en kommentar